QTC 2356 din 16 martie 2022

  1. Concursuri Romanesti
  2. Concursuri Internationale
  3. Rubrica DX
  4. Rubrica Propagare:

1. Reteaua Nationala de Propagare

Lista membrilor activi la data de 16.03.2022:

CALL Tip YO3FFF TX

YO2VG RX, YO3BN RX, YO3WL RX, YO3FFF/3 RX, YO3GNE RX, YO4DFT RX, YO5FMT RX, YO7AQF RX, YO8CLN RX, YO8KGU RX, YO8STB RX, YO8VET RX

Pe 14 martie au fost probleme cu uploadul pe wsprnet.org. Pe pagina http://www.radioamator.ro/wspr se pot consulta graficele masuratorilor (multummim Ciprian N2YO). Discutiile pe marginea observatiilor facute cu ajutorul acestei retelei se pot urmarii pe forumul radioamator.ro

2. Buletinul de propagare YO-YO pentru banda de 80m

– In perioada 10 – 13 martie campul geomagnetic observat la Kiruna a inregistrat furtuni de pana la K7 (furtuna medie spre severa). Impactul asupra propagarii a fost cel mai pronuntat in dimineata de 13 martie orele 4 – 10UTC.

– Propagarea de seara a fost stabila.

– In perioada 16 – 23 martie se anunta o propagare instabila, in special dupa data de 19; propagarea de dimineata va fi perturbata, posibil si cea de seara.

– Cel mai bun interval orar pentru legaturi YO-YO este dimineata intre 5_7UTC si seara intre 15_20UTC.

– Acest buletin a fost intocmit pe baza informatiilor Retelei Nationale de Propagare, Observatorului Kiruna, Space Weather Prediction Center si Solar and Heliospheric Observatory.

  1. Rubrica Diverse: Modificări adoptate în reglementarea activității radioamatorilor Persoanele interesate să se certifice sau să se autorizeze ca radioamatori vor avea posibilitatea de a depune și de a primi în format electronic documentele necesare în procesul de certificare și autorizare în serviciul de amator și amator prin satelit pentru eliberarea certificatelor de radioamator, autorizațiilor de radioamator și a autorizațiilor de stație repetoare sau de radiobaliză. Aceste modificări au fost aduse în contextul evoluției tehnologice și a nevoii de digitalizare a procedurilor de lucru. O altă modificare vizează simplificarea modalității de examinare în vederea obținerii certificatului de radioamator, în sensul asigurării posibilității de a se implementa examinarea online a candidaților, eliminându-se precizările cu privire la obligativitatea de a susține probele scrise și practice.

În ceea ce privește utilizarea stațiilor radio pentru situații de urgență, au fost introduse două recomandări pentru titularii autorizațiilor de radioamator pentru stații repetoare. Astfel, este recomandat ca stația repetoare să aibă cel puțin un canal de urgență care să poată prelua comunicațiile de urgență și, totodată, care să asigure înregistrarea legăturilor radio desfășurate pe canalele de urgență în regim automat, cu păstrarea copiilor de trafic timp de 1 an de zile.

Decizia aprobată în cadrul ședinței Consiliului Consultativ va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial al României și va intra în vigoare la data publicării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.